Puur en natuur

Microplastic in cosmetica

Een belangrijke reden om een deel van mijn cosmetica zelf te maken is dat ik weet wat er in zit. Op een cosmetica label staan een hoop ingrediënten en niemand weet wat er werkelijk in zit tenzij je een scheikundige bent. Zo kwam ik er achter dat er in veel producten microplastic zit. Dit zijn kleine deeltjes plastic die je niet met het blote oog kan zien.

Een paar jaar geleden was het al in het nieuws dat er veel merken plasticballetjes (microbeads) gebruikten voor scrub. Na deze ophef beloofde de merken dat dit zou veranderen. Dat is ook zeker ook gebeurd maar er wordt niet verteld dat er nog tientallen andere microplastics worden gebruikt. Microplastic wordt nog steeds gebruikt in veel producten als (kinder!)tandpasta, make-up, handcrème, scrub, of andere huidverzorgingsproducten. De plastics zorgen er bijvoorbeeld voor dat make-up water proof is, voor glitters in oogschaduw, of dat de huid een ‘laagje’ krijgt waardoor het zacht en schoon aanvoelt. Ook wordt het gebruikt als goedkope opvulling van het product.

Met het afspoelen van deze producten komt het in ons afvalwater terecht. De kleinste deeltjes kunnen niet uit het water gefilterd worden en komen uiteindelijk in de oceanen terecht. In een uitzending van Keuringdienst van Waarde was te zien dat er in het weefsel van vissen uit zoet en zout water microplastics worden gevonden. Dit betekent dat microplastic via de maag van vissen opgenomen word. Die vissen komen bij ons op het bord terecht. Zo kan het ook in ons lichaam opgenomen worden. Op de site van de Plastic Soup Foundation kan je hier meer informatie over vinden.

Voorlopig is er geen verbod op het gebruik van plastic in cosmetica. Daarom is het aan de consument om cosmetica wat plastic bevat te vermijden. Dit kan je doen met de app Beat the Microbead (klik hier om te downloaden voor Apple of Android). Hiermee kan je je producten scannen of er microplastics inzitten. Ik heb hem zelf getest en ik sta versteld waar het allemaal in is verwerkt.

Ook is er een keurmerk voor plasticvrije merken. Als je dit logo op een site vind is het een gegarandeerd plastic vrij merk. Elk product wordt getest op aanwezigheid van microplastics en de producent moet een verklaring ondertekenen. Hier vind je een lijst van merken en producten met dit logo.

Zero plastic inside logo

Ikzelf vind het leuk om zoveel mogelijk producten zelf te maken met natuurlijke ingrediënten. Daarover later nog meer in mijn blog. Nog niet al mijn producten die ik thuis gebruik zijn plasticvrij maar ga er in het vervolg wel zeker op letten als ik wat nieuws moet kopen.

2 Reacties

  1. Renée Zomerhuis zegt:

    Heb de shampoo bar nu twee keer gebruikt. Wist niet dat je je haar zo goed en gemakkelijk kan wassen met een stukje zeep! Blijkt ook dat mijn haar veel langer mooi en goed in model bleef. Normaliter was ik het 2 keer per week nu was 1 keer meer dan genoeg. Hierdoor (en door de milde samenstelling zal mijn (geverfde ) haarkkeur ook veel langer mooi blijven. Ben dus van plan om nooit meer ‘normale’ shampoo te kopen! Heel blij mee en zo fijn dat ik op deze manier ook milieu bewuit koop.

    1. Wat leuk om te lezen dat je zo tevreden bent over de shampoo!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.