Duurzaam Skincare

Zero waste badkamer

De badkamer is een plek waar je veel afval hebt, zoals lege flessen tandpasta tubes, wattenstaafjes, wattenschijfjes en noem maar op. Toen ik er over na ging denken wat ik allemaal dagelijks in de prullenbak gooide bedacht ik om de wattenschijfjes te vervangen voor wasbare exemplaren. Zo komen we een stapje dichterbij een zero waste badkamer.

Wasbare wattenschijfjes

Ik heb niet super veel make up op en heb vaak aan 1 watje genoeg. Maar dat zijn toch zeker 365 watjes die ik weggooi per jaar. Dat doe ik al ongeveer 16 jaar lang, dat zijn er bijna 6000 dat zijn ongeveer 75 pakken van mij alleen. Volgens de website Paper & Boo gebruiken we gemiddeld zelfs 1000 watjes per jaar. Dat is dus veel afval wat te vervangen is voor een product wat je kan hergebruiken. Hiermee bespaar je niet alleen het water en de grondstoffen van de katoenteelt maar ook de plastic verpakking.

Ik bedacht 3 jaar geleden om de watjes te zelf maken met doeken die ik al thuis had liggen. Ik vond een DIY op pinterest om je eigen wasbare watjes te maken. Van een oude handdoek en hydrofiel knipte ik rondjes, en die naaide ik op elkaar. Dat werkte hartstikke goed, maar na 1,5 jaar kreeg ik die toch niet meer zo schoon. En ook mijn naai kunsten zijn niet echt fantastisch, dus vielen er hier en daar ook de gaten erin. Ik ging op zoek naar watjes die wel aan elkaar bleven zitten.

Er zijn verschillende sites waar je wasbare watjes kan kopen. Ik vond die van mij op Paper & Boo. Ik bestelde de watjes en ontving ze in een kartonnen doosje met hierin 12 zachte watjes en 4 om mee te scrubben. Ook zit hier gelijk een waszakje bij. Ze kosten €14.95 en dat is het zeker waard. Ze zijn heerlijk zacht, eigenlijk voelen ze nog fijner rond mijn ogen dan de wegwerp variant.

Hoe ik ze gebruik.

Met water haal ik het meeste make up eraf. Daarna doe ik een beetje reiniging lotion of olie op het watje om mijn oog make up eraf te halen. Na gebruik doe ik ze in een rieten bakje op de wastafel. Dit ziet er ook nog leuk uit. Ik was ze in het waszakje mee met het beddengoed of handdoeken. Na het wassen zijn ze nog steeds zacht en helemaal schoon! Ik ben echt zeer tevreden en ik wordt er blij van dat er met zoiets simpels zoveel afval kan worden vermeden.

Wattenstaafjes

Voor het fijnere make up herstelwerk gebruik ik rubberen wattenstaafjes, vaak te koop in een opbergdoosje. Die kan je na gebruik gewoon afspoelen onder de kraan. Wattenstaafjes zijn ook in bamboe te krijgen en biologisch afbreekbaar en kan je gewoon bij het gft doen.

Natuurlijke gezichtsreinigers

Veel gezichtsreinigers die te koop zijn zitten vol chemicaliën en synthetische grondstoffen die je huid eigen oliën verwijderen. Hierdoor kan je huid juist extra olie gaan aanmaken, waardoor je huid onrustig wordt en er puistjes kunnen ontstaan. Als je dan toch lekker duurzaam bezig bent heb ik hier onder een paar tips om te proberen.

Rozenwater

Rozenwater is een natuurlijk en betaalbaar product wat fijn. Je kan het gebruiken als een tonic. Of maak hiermee super easy een 2 fase reiniger. Als je 50 ml rozenwater in een flesje doet met 50 ml olie naar keuze zoals jojoba of amandelolie. Ook kan je avocado-olie gebruiken voor een oudere huid. Omdat water en olie niet mengen moet je wel even schudden voor je het op een watje doet.

Kokosolie

Met kokosolie kan je ook heel eenvoudig je gezicht reinigen. Kokosolie is heel betaalbaar, voor een pot van 500gr betaal je gemiddeld zo’n 10 euro. Met zo’n grote pot doe je echt super lang. Je neemt een beetje uit de pot, afhankelijk hoeveel make up je gebruikt (tussen een halve tot hele theelepel). Daarna smeer je het een beetje uit in het watje tot het een beetje smelt en verdeeld is. Dan maak je met draaiende beweging je ogen en gezicht schoon. Hiermee verwijder je zelfs waterproof make-up.

De tweede manier om kokos olie te gebruiken is het gelijk op de huid aanbrengen en inmasseren tot de make up als het ware loskomt en was hierna je gezicht met een washandje en warm water.

Oil Cleaning Method DIY

Dit een een reinigingsmethode gebaseerd op pure oliën namelijk castorolie (ook wel wonderolie of ricinusolie genoemd), extra virgin olijfolie en een andere natuurlijke olie zoals amandel en/of jojobaolie.

Voor een 60ml druppelflesje heb ik deze verhouding gebruikt:

  • 15 ml castorolie
  • 25 ml extra virgin olijfolie
  • 20 ml jojobaolie
  • 5 druppels Lavendel olie (optioneel voor de geur)

Castorolie reinigt je huid en werkt tegen bacteriën. Maar castorolie kan je huid ook uitdrogen, dus aan de hand van je type huid gebruik je meer of minder castorolie. Bijvoorbeeld:

  • Vettige huid: 30% castorolie,  70% plantaardige olie
  • Normale huid: 20% castorolie, 80% plantaardige olie
  • Droge huid: 10% castorolie, 90% plantaardige olie

Extra virgin olijfolie is rijk aan antioxidanten en is een goede moisturizer. Maar olijfolie is ook best vettig en zwaar, het is dus fijn om te mengen met een andere olie.

Jojoba olie is erg fijn voor de huid. Het trekt snel in, is niet kleverig en geeft een zijdezacht huidgevoel. Ook heeft deze olie reinigende eigenschappen en bevat veel vitamine E.

Amandelolie maakt de huid zacht en soepel en is geschikt voor ieder huidtype. De olie reguleert het vochtgehalte en vermindert huidirritaties.

Hoe gebruik je het?

Je maakt eerst je watje lichtvochtig en daarna doe je de olie op het watje. Masseer de olie een beetje in het watje en en breng daarna aan op je gezicht. Je kan het ook gewoon rond je ogen gebruiken. Neem even de tijd om de olie zijn werk te laten doen en de make-up te verwijderen. Hierna kan je je gezicht nog even na spoelen met lauwwarm water en/of rozenwater op een watje. Een andere manier is: de olie op je gezicht inmasseren. Daarna afspoelen met een washandje met warm water. Ook weer fijn om te eindigen met rozenwater op een watje. Je zal zien dat je huid weer heerlijk zacht aanvoelt.

referentie; Paper & Boo, Aromalifestyle

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.