Duurzaam

Maak zelf je Bijenwasdoeken

In de keuken hebben wij helaas veel plastic afval. Hierdoor zocht ik naar alternatieven om minder plastic te gebruiken. Zeker plastic wat eenmalig gebruikt zoals boterhamzakjes, sluitstripzakjes en afdekfolie wordt bij ons vermeden. Ik gebruik al jaren herbruikbare stoffen zakjes van Keep Leaf, deze zijn ideaal voor twee boterhammen voor naar mijn werk. Of om een broodje in te bewaren van mijn dochters. Maar ook zocht ik naar een alternatief voor folie voor het afdekken van ovenschalen of potten. Een tijdje terug zag ik al bijenwasdoeken voorbij komen op de site BewustPuur.

Omdat ik het leuk vind om zelf dingen te maken zocht ik een manier om ze zelf te maken. Na wat online zoeken kwam ik hier een DIY tegen om bijenwasdoeken te maken. Het zag er best makkelijk uit en de ingrediënten had ik al in huis. Hier wordt de oven gebruikt om de stof steeds warm te maken. Zelf vond ik het makkelijker om de strijkbout te gebruiken omdat ik een beetje ongeduldig ben:). Het vergt wel wat voorbereiding, dus ik raad het aan om gelijk meerdere doeken te maken. En als je het eenmaal door hebt, is het zo gedaan.

Wat heb je nodig
  • Lap katoen (ik heb een oud laken gebruikt)
  • 15 gr Bijenwas (per doek)
  • 10 ml Jojoba olie (per doek)
  • Strijkbout en strijkplank
  • 2 vellen Bakpapier
  • Au bain marie pan of schaal
  • Pan
  • Kwast
  • Schaar (liefst een kartelschaar tegen het rafelen)
Hoe ga je te werk

Als eerste knip je de stof op maat. (Ik heb heb 3 verschillende maten gebruikt: 18x20cm, 26x28cm en 33x36cm.) Daarna zet je alles klaar om de bijenwas warm te maken. Het makkelijkste is om de strijkplank in de keuken te zetten zodat de was warm kan blijven op de pan. Leg één van de doeken klaar op de strijkplank met een vel bakpapier eronder. Dan smelt je de bijenwas au bain marie. Heb je geen au bain marie pan, dan kan je ook een glazen kan of kleinere pan gebruiken. Zorg dat het niet te warm wordt, het hoeft alleen maar te smelten. Als de was gesmolten is voeg je de jojoba olie toe, voor de antibacteriële eigenschappen. Zodra alles gesmolten is kan je met het strijkijzer de doek heet maken. Daarna kan je de stof insmeren met een brede kwast. Als je merkt dat de was gelijk stolt en je niet meer lekker kan smeren leg je de tweede vel bakpapier over de lap en warm je hem weer op. Besmeer de stof niet te dik, je kan beter meerdere laagjes doen. Zo ga je door tot de hele doek gedaan is. Als je één kant helemaal ingesmeerd hebt draai je hem nog even om de andere kant nog na te lopen. Als je denkt dat er genoeg op zit, haal je hem los van het bakpapier. Doe dit wel wanneer de was nog warm is. Daarna laat je hem hangend drogen, dit duurt hooguit een paar minuten.

Als je een doek gaat gebruiken kan je hem even warm wrijven in je handen. Hierdoor blijft hij beter in vorm voor bijvoorbeeld om een potje. De doeken zijn wel stijf, maar blijven echt niet plakken hierdoor heb je soms nog wel een elastiekje nodig. Na gebruik kan je hem met water afspoelen en laten drogen. Gebruik geen warm water want dan smelt de bijenwas:). De doeken kunnen tot 10 maanden gebruikt worden, maar als je eerder merkt dat hij dun is geworden kan je hem gewoon weer opnieuw insmeren.

Het is nu een maand geleden dat ik ze heb gemaakt. Wel merkte ik dat ik de eerste keer te zuinig ben geweest met de bijenwas. Dus heb ik ze de volgende dag nog een keer dikker ingesmeerd. Ik ben erg tevreden met mijn doeken en heb ook alle maten gebruikt. Onze broodjes en crackers blijven lekker vers. Ook heb ik één gebruikt om klein gesneden groenten vers te houden zodat het niet uitdroogt. Ik laat het nog weten hoe ik er over een paar maanden over denk en ik ben benieuwd hoe lang die van mij meegaan.

Veel plezier met het maken van deze bijenwasdoeken.

Liefs, Marieke

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.