Wat zijn Etherische Oliën?

Etherische oliën worden ook wel vluchtige, essentiële of aromatische olie genoemd. De olie wordt meestal gewonnen doormiddel van stoom- of hydro distillatie uit verschillende delen van een plant namelijk: bladeren, naalden, barst, bloemen, vruchten, wortels of de kruiden. Soms wordt ook wel een andere methode gebruikt zoals koud persen bij citrusvruchten of tappen van hars. Hoe de etherische olie wordt gemaakt is er belangrijk voor de werking, als er met een chemisch proces wordt gewerkt is het geen echte etherische olie.

Hoe werken etherische oliën?

Etherische olie bevat de geur van de plant dit word de essentie van de plant genoemd. Het essentiële is namelijk de noodzakelijke aanwezigheid van de geurstof die de plant nodig heeft om te kunnen leven. Deze geurstof kan bijvoorbeeld zitten in de blaadjes. Bij andere planten juist in het zaad, de bast, het hout of in andere delen van de plant. Bij citrusvruchten zit de essentie in de schil.

Deze natuurlijke stoffen worden door de plant gebruikt voor bijvoorbeeld het afweren tegen virussen, bacteriën en schimmels . Dit werkt niet alleen voor de plant maar ook voor de mens. Zo zijn er verschillende werkingen wat invloed heeft op ons lichaam en emotie.

Hoe gebruik je etherische olie?

Je kunt etherische olie op verschillende manieren gebruiken namelijk aromatisch, via de huid, doormiddel van inname maar ook voor huishoudelijke doeleinden.

Aromatisch

Alleen al de geur doet veel met het lichaam en emoties. Je kan direct uit het flesje ruiken of een inhaler gebruiken. Maar je kan ook een diffuser gebruiken. Dit is een apparaat wat water met olie verneveld waardoor dit wordt verspreid in de ruimte. Zelf vind ik zo’n diffuser heel fijn en heb ik hem vaak aanstaan. Bijvoorbeeld in de ochtend om lekker wakker te worden of juist s’ avonds om te ontspannen voor het slapen.

Via de huid

Je kan het aanbrengen op de huid. Verdun het dan wel met een draagolie als jojoba- of amandelolie. Omdat de olie vaak zo geconcentreerd is dat het irritatie kan veroorzaken. Door het op je huid aan te brengen worden de oliën makkelijk opgenomen via de huid.

Ook kan je het gebruiken bij een ontspannende massage of gebruik het in een warm bad. Doe dan wat druppels olie bij een draagolie omdat de olie niet mengt met water. Dit voorkomt irritatie op de huid.

Zelf maak ik vaak gebruik van roll on flesjes of druppelflesjes met pipet. De roller gebruik ik op mijn polsen of in mijn hals, achter mijn oor. Bij mijn dochters breng ik het aan onder de voetjes of op hun rug. Dit zijn plekken waar het snel in de huid trekt. De druppelflesjes zet ik in bij zelf gemaakte skincare.

Inname

Ook zijn er oliën die je inwendig kan gebruiken. Doe dit alleen als het door een gediplomeerd aromatherapeut wordt geadviseerd. Omdat lang niet alle oliën daarvoor geschikt zijn.

Huishoudelijk

Voor een natuurlijke manier van schoonmaken kan je verschillende oliën inzetten zoals citroen om te ontvetten. Andere oliën zijn antibacterieel waardoor je ze kan gebruiken om te reinigen zoals deze allesreiniger. Met hulp van een diffuser kan je in een ruimte de lucht zuiveren.

Veiligheid

Lees goed de bijsluiter en/of etiket op het flesje. Gebruik de juiste verdunning volgens het flesje. Voor controle op een allergische reactie test eerst even 24 uur van te voren op een klein stukje van je huid. Houd de olie buiten bereik van kinderen.