Skincare

DIY shampoo bar

Misschien herken je dit ook: In de ochtend heb je lekker je haren gewassen met heerlijk geurende shampoo maar ’s avonds voel je alweer die vervelende jeuk op je hoofd. Dat had ik, tot een paar maanden geleden.

Al jaren ben ik opzoek naar een goede shampoo waarbij ik geen last krijg van mijn gevoelige hoofdhuid. Ik heb van alles geprobeerd onder de vloeibare shampoo. Shampoo zonder SLS (Sodium Lauryl Sulfate) was een paar jaar geleden niet zo makkelijk en betaalbaar te vinden. Dat is inmiddels wel veranderd en naar mijn idee worden meer mensen zich ervan bewust dat dit slecht kan zijn voor je huid.

Vorig jaar ontdekte ik dat er ook shampoo bars zijn. Dit is extra fijn vanwege het verminderen van het plastic verbruik, dus duurzamer. Dit ging al wel beter omdat ik het minder vaak hoefde te wassen maar ook hierin zat SLS. Mijn schoonzus bracht mij op het idee om zelf een shampoobar te maken. Na wat onderzoek online vond ik op Zaailingen een recept. In dit recept word SLS vervangen voor SCS wat een stuk milder is. Hier schrijft zij precies hoe je het maakt.

Leuk dit kan ik ook! Samen met een vriendin die hier ook enthousiast over was zijn we de keuken ingegaan. We hebben het recept hier en daar wat aangepast en zijn erg tevreden met het eindresultaat.

Ik gebruik het nu vier maanden en vind het erg prettig. Het schuimt goed en ruikt ook lekker, Met één bar van 50 gram doe je zeker 2 á 3 maanden. Ik was mijn haar nu minder vaak en heb bijna geen last meer van mijn hoofdhuid. Na het wassen voelt het haar wel wat stroef maar schoon aan. Ik gebruik het ook voor mijn oudste dochter en die vind het ook leuk om haar haar te wassen met een zeepje. Tip: na het douchen het zeepje goed laten drogen buiten de douche anders smelt ie.

“Super fijn zo’n shampoo in vaste vorm te gebruiken. Ik heb hem in een soapsaver in de douche hangen en zeep altijd direct op mijn hoofd! Cedarwood Lavendel is mijn favoriet omdat het ontspannend is en verzorgend voor mijn hoofdhuid. Normaal doet die altijd erg zeer bij mij. Ik heb al heel veel geprobeerd maar niets hielp! Nu snel verlichting door deze shampoo bar en minder jeuk.”

Anne

Wat heb je nodig:

 • 250 gr SCS
 • 40 gr kokosolie
 • 20 gr sheabutter
 • 40 ml water
 • snufje zout
 • 5 druppels vitamine E olie
 • 30 druppels etherische olie:
  • 15 lavendel en 15 cedarwood of
  • 15 rozemarijn en 15 ylang ylang
 • silicone cupcake mal

Dit recept is goed voor zeker 6 bars.

Hoe ga je te werk.

Warm de SCS en water au bain marie op tot het een nattig, kleverig papje word. Daarna doe je de kokosolie, sheabutter en het zout erbij. Roer het goed door tot de kokos en sheabutter helemaal gesmolten is.

Daarna haal je de pan van het vuur en kan je de etherische olie en de vitamine E olie erbij doen. Dit giet je in de vormpjes. Druk het een beetje aan zodat er geen lucht meer onderin zit. Daarna kan je het laten afkoelen in de koelkast. Na een uurtje is het voldoende afgekoeld om de zeepjes uit de vormen te drukken. Dan laat je ze minstens 2 dagen drogen en klaar zijn je shampoo bars.

Veel succes met het maken van deze shampoobar! Het is zeker de moeite waard en heel leuk om te geven als cadeautje. Ik ben heel benieuwd wat je er van vind.

Zaailingen – https://www.zaailingen.com/zelf-een-shampoo-bar-maken-met-scs/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

 1. 👍 gebruik de shampoo al een paar maanden en het is echt prima, geen jeuk meer en het glanst…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.